Zvanična Priština pokušala je da eskalacijom tenzija na sjeveru Kosova primora zapad da joj dozvoli proširenje svoje vlasti, ali će vjerovatno za posljedicu imati frustraciju Evropljana koji podržavaju Kosovo, navodi se u komentaru agencije Reuters.

Evropske diplomate kažu da je Priština možda požurila da iskoristi priliku i suprotstavi se politici Srbije, kako bi afirmisala svoj međunarodni položaj.

U komentaru se dodaje da su kosovske vlasti želele da ukažu na probleme sa kojima se suočavaju od kada su proglasile nezavisnost prije tri godine, ali da su preduzele potez koji je posljedica loše procjene.

"Riječ je o činjenicama na terenu. Prije tri sedmice Kosovo je na međunarodnoj sceni bilo u boljoj poziciji. Srbija je jasno bila označena kao krivac za probleme u dijalogu, a Kosovo je imalo snažno moralno uporište. Sada su sami sebi naneli štetu", rekao je jedan diplomata Evropske unije.

Ovaj izvor dodao je da će Srbija i Kosovo "morati da se vrate za pregovarački sto", ali da će to sada biti teže.

Regionalni ambasador ocjenio je da vlasti u Prištini dovode predsjednika Srbije Borisa Tadića u nezgodan položaj uoči izbora i na neki način pružaju podršku ekstremnijim elementima srpske politike.