Hrvatska bi trebalo da profitira od suspenzije koje je Kosovo uradilo robi koja je dolazila iz Srbije i Bosne i Hercegovine i uspostavi svoju jaču prisutnost na ovom tržištu, ocjenjuju eksperti. No, hrvatski biznismeni smatraju da ovaj potencijal u korist Hrvatske je možda samo privremen.

Ivan Miloloza, vlasnik firme "Munja", koja prodaje baterije na Kosovu, rekao da je politički trenutak koji neće puno uticati na tržište.
 
Žitarice, papir, šećer, gnojiva i plastike, samo su neki od proizvoda potrebnih Kosovu koje bi mogle biti isporučene iz Hrvatska, barem privremeno.
 
Ambasador Kosova u Hrvatskoj, Valted Sadiku objasnio je recipročne mjere koje je Kosovo uvelo Srbiji i Bosni i Hercegovini.

"Od proglašenja nezavisnosti, proizvođači s Kosova nisu mogli plasirati svoje proizvode na ova dva tržišta, nisu imali pravo niti da budu prevežena kroz te zemlje, što je kršenje načela slobodne trgovine i CEFTA sporazuma ", rekao je ambasador Sadiku, i dodao da nakon tri godine neuspjelih razgovora sa Srbijom, Kosovo upotrebilo mjere reciprociteta.
 
Kosovo je do sada uvezlo robu u vrijednosti od 255 miliona eura iz Srbije, dok je samo 58 miliona uvezlo iz Hrvatske. Trenutno, na Kosovu funkcioniraju oko 120 hrvatske firme, piše Večernji list.