Noć, poslije jučerašnjeg paljenja prelaza Jarinje, na sjeveru Kosova, protekla je mirno, a granični prelazi Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova od protekle noći su pod kontrolom KFOR-a.

Na prelazu Jarinje od jutros jedinice KFOR-a vrše kontrolu putničkog saobraćaja. Američki vojnici iz sastava KFOR-a pregledaju automobile i putnike ali samo u cilju spriječavanja prevoza oružja, kao što je sinoć najavio porparol Kfora Hans Dieter Wihter.

Autobusi koji saobraćaju sa sjevera Kosova ka Srbiji dovoze putnike do prelaza, a odatle oni moraju pješice da pređu na drugu stranu gdje ih čekaju autobusi koji ih prevoze ka konačnoj destinaciji.

Američki vojnici su objasnili da je ovaj prelaz otvoren samo za prolaz automobila, jer kako je naveo jedan od njih, zbog štete koja je nanijeta paljenjem nije moguće da veća vozila prolaze kroz prelaz.

Ipak, KFOR nakon pregleda propušta i pojedine manje kamione koji idu u pravcu Srbije, ali tih kamiona nema mnogo.

Ispred prelaza Jarinje je u ranim jutarnjim satima bilo znatno manje ljudi nego proteklih dana, ali se u poslhednjih dva sata lokalni Srbi polako opet okupljaju kako bi se na licu mhesta uverili da je KFOR ispoštovao dogovor sinoć postignut.

Razgovori predstavnika Vlade Srbije i komandanta međunarodnih snaga Erharda Buhlera u četvrtak će biti nastavljeni kako bi se došlo do trajnog rješenja krize.

Stacioniranje pripadnika KFOR-a na prelazima je u kontaktu predstavnika vlasti Srbije i generala Buhlera dogovoreno kao prelazno rješenje nakon što je u srijedu uveče grupa maskiranih osoba molotovljevim koktelima zapalila objekte na Jarinju.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu poilitiku i bezbjednost Catherine Ashton saopštila je sinoć da je odgovornost i Beograda i Prištine da odmah smire situaciju na sjeveru Kosova, oštro osuđujući nasilje koje je izbilo na graničnom prelazu Jarinje.

O situaciji na sjeveru Kosova danas će raspravljati Savjet bezbjednosti UN, na zatvorenim konsultacijama koje će biti održane u popodnevnim časovima po njujorškom vremenu.