Nakon incidenata u utorak na graničnim prijelazima Brnjak i Jarinje, koji sa sjevera Kosova vode prema Srbiji, situacija na tom području ni danas nije mirna. Štoviše, pobunjeni Srbi na sjeveru Kosova pucali su na hrvatski helikopter u sastavu KFOR-a.

Iako su srbijanski mediji još sinoć izvještavali da je dogovor s KFOR-om postignut i da će se kosovski specijalci povući s prijelaza, čini se da taj sporazum ipak nije na snazi.
 
U Zubinu Potoku kod Mitrovice u srijedu oko 14 sati oglasile su se sirene za uzbunu koje su pozvale mještane na okupljanje kraj barikade postavljene na cestu Mitrovica – Ribarice koja vodi prema Brnjaku. Srbi time žele spriječiti prolazak jedinica kosovske specijalne policije poznatijih pod imenom Rose.
 
Opštinsko vijeće Mitrovice uvelo je vanredno stanje. Rad ugostiteljskih objekata ograničen je na razdoblje od 7 do 15 sati. Građane su zamolili da shvate ozbiljnost situacije i odgovorno se ponašaju. Opština je pozvala i sve sposobne građane da se odazovu izvršavanju zadataka zaštite i spašavanja.
 
KFOR omogućio kosovskim vlastima da na granične prijelaze Brnjak i Jarinje postave policajce i carinike iz Prištine. Albanski carinici do prijelaza dovezeni helikopterima KFOR-a kako bi izbjegli blokade lokalnih Srba.
 
Glavni srbijanski pregovarač s kosovskim vlastima Borko Stefanović zamolio je građane da budu spremni i ostanu na ulicama, ali još ne podižu barikade. Bez obzira na to, lokalni Srbi ne žele se maknuti s barikada.
 
Srbi pucali na hrvatski helikopter iz sastava KFOR-a
 
Na sjeveru Kosova pješačkim oružjem sa zemlje pucano je na dva hrvatska helikoptera koja su u sklopu međunarodnih snaga KFOR-a i koji su prevozili kosovsku policiju prema graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak. Radi se o dva transportna helikoptera Mi 171 Sh, koje Hrvatsko ratno zrakoplovstvo već tri godine raspoređuje u misiji na Kosovu.
 
Najvažnija je vijest da hrvatski piloti i osoblje tokom leta nisu primijetili da je na njih otvorena vatra, nego su to dojavile zemaljske snage KFOR-a, koje su zabilježile vatru iz pješačkog oružja u zoni leta dva helikoptera, kao i prilikom njihovog slijetanja na sjeveru Kosova.
 
Premda beogradski izvori tvrde da su hrvatski helikopteri prevozili specijalce albanske nacionalnosti (tzv. ROSE), iz zapovjedništva KFOR-a to demantiraju, a njihov njemački zapovjednik general Erhardt Buhller tvrdi da su helikopteri KFOR-a prevozili kosovsku policiju, dakle obične policajce i to albanske i srpske nacionalnosti, te da za njih postoji jedna, a ne albanska policija.
 
Nakon što su upozoreni da su bili gađani, osoblje je pregledalo helikoptere i nisu utvrđena nikakva oštećenja.