Premijer Hashim Thaçi “kivan” je na misiju Evropske Unije na Kosovou, EULEX, optužujući ih da nisu izrazili spremnost da podrže kosovske institucije u uspostavljanju reda i zakona na sjeveru. Thaçi je tokom sjednice Vlade jedan dio govora posvetio EULEX-u rekavši da su navedeni bili obaviješteni o akciji koju je Vlada poduzela, ali su prema njegovim riječima, nevoljno željeli pružiti podršku.

"Ovo oklijevanje i odbijanje je bilo i u potpunoj suprotnosti je s njihovom ulogom zbog čega su ih institucije Kosova pozvale na Kosovu. Stoga u sklopu naših suverenih ovlasti, naših kompetencija i obaveza na osnovu međunarodnih dokumenata mi nećemo dozvoliti kršenje naše suverenosti. da se naša zemlja koristi za prevoz robe nije u skladu sa vrijednostima i principima zapadne demokratije", rekao je Thaçi.

"Ako misija EULEX smatra da je dopuštanje krijumčarenja normalno, nešto što se treba tolerisati, onda neka nam daju samo jedan konkretan primjer u kojoj zemlji EU je dopušteno krijumčarenje, kriminal i paralelne strukture", dodao je Thaçi.

Premijer je također imao pitanje o EULEX-u za koga je rekao da čeka odgovor od njih.

"Kako je moguće da se EULEX s jedne strane pokaže opreznim u poštivanju Ustava Kosova, kao kada je u pitanju imunitet visokih dužnosnika, a s druge strane da ne podrži naše ustavno i zakonsko pravo uspostavljanja zakona i borbu protiv kriminala. To je neobjašnjivo i zahtijeva odgovor. EULEX je pozvan od institucija Kosova, od državnih institucija Kosova da ostvari svoje ovlasti u vladavinu zakona", potencirao je Thaçi

/indeksonline/