EULEX-ov specijalni tužilac Mauricio Salustro podigao je optužnicu protiv Fatmira Limaja i još devet osoba i tereti ih za ratne zločine izvršene u selu Klečka tokom 1999. u dva zatvora UÇK.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv potpredsjednika Demokratske partije Kosova (PDK) i poslanika kosovske skupštine Fatmira Limaja zbog ratnih zločina nad civilnim stanovništvom i zločina nad ratnim zarobljenicima uključujući i ubistva, piše dnevnik „Koha ditore”.

Prema izvorima ovog dnevnika, EULEX-ov specijalni tužilac Mauricio Salustro podigao je optužnicu protiv deset osoba, među kojima su, osim Limaja i Nexhmi Krasniqi, Naser Krasniqi, Naser Shala, Sabit Shala, Refi Mazreku, Arben Krasniqi, Shaban Shala, Behlul Limaj i Besim Shurdaj. Specijalni tužilac ih tereti za ratne zločine izvršene u selu Klečka tokom 1999. u dva takozvana zatvora UÇK.

Iako nije na čelu liste optuženih, Limaj je po drugi put optužen za ratne zločine. U Hagu mu je suđeno i proglašen je nevinim za navodne zločine u Lapušniku, blizu Glogovca, dok će suđenje za zločine u Klečki biti održano na Kosovu. Limaj je optužen da je naređivao i učestvovao u neljudskom maltretiranju srpskih civila i uhapšenih Albanaca koji su bili u pritvoru u selu Klečka. Većina njih uhapšena je u martu 1999. godine.