Može se desiti da se pregovori između Kosova i Srbije ne nastave u septembru, jer se očekuje da se srpska strana povuče zbog odluke Kosova o recipročnim mjerama i zauzimanja graničnih prelaza 1 i 31 od strane policije Kosova.

Kosovo uz podršku Amrikanaca se ne povlači od odluke o recipročnim mjerama i prelazima na sjeveru, a srpski zvaničnici su se u utorak hitno sastali kako bi donijeli odluku o prekidanju pregovora, saznaje list "Zëri" od jednog srpskog zvaničnika koji je želio da ostane anoniman.

"Ukoliko oni insistiraju, neka instistiraju i mi nećemo nastaviti pregovore u septembru. ukoliko nas EU ne posluša onda moramo nešto sami preduzeti", citirao je jednog visokog službenika srpske vlade izvor lista "Zëri".

Prema njegovim riječima, prije nego što je Borko Stefanović otputovao na sjever Kosova, spomenuta je mogućnost povlačenja iz razgovora i očekuje se da će biti donešena zvanična odluka.

"Ukoliko nam EU ne pomogne kako bi se vratilo pređašnje stanje, ne samo da neće biti pregovora sa Prištinom, već će i Srbija preduzeti druge mjere, koje bi mogle biti nepredvidive", nastavio je ovaj zvaničnik

Sada je i službeno zvanični Beograd zatražio pomoć od EU kako bis e Policija Kosova uklonila sa graničnih prelaza 1 i 31, te dopustila da srpska roba uđe na Kosovo.

Srpski mediji pišu da je predsjednik Srbije Boris Tadić kontaktirao Europsku Komisiju, UN-a, NATO-a i druge međunarodne institucije.

Uzimajući ozbiljno pitanje na sjeveru, i u srpskom parlamentu, koji je održao sjednicu u utorak došlo je do sukoba po pitanju dešavanja na sjeveru Kosova.

Uvjereni kako je Kosovo ušlo u ovaj posao uz pomoć Amerikanaca, srpski zastupnici zatražili su od Vlade da preduzme bilo koju radnju, a ako je potrebno i da prekinu razgovore s Prištinom kako bi EU što hitnije reagovala.