Na sjeveru Kosova noć je protekla mirno, a lokalni Srbi ostali su na barikadama čekajući povlačenje pripadnika specijalne jedinice kosovske policije sa prelaza Jarinje i Brnjak.

Šef tima Beograda za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović je sinoć rekao da se na prelazu Jarinje s komandantom Kfora Erhardom Bilerom dogovorio da se povuku pripadnici tih jedinica u Prištinu i da se uklone sve blokade puteva na sjeveru Kosova.

Stefanović je novinarima rekao da je dogovoreno i da se na taj prelaz na administartivnoj liniji sa centralnom Srbijom, kao i na prelaz Brnjak, vrate pripadnici kosovske policije srpske nacionalnosti, koji su radili na njima prije nego što je kosovska jedinica ROSU pokušala da preuzme prelaze.

Policajac Enver Zymberi (31), ranjen u glavu kada je na policijski konvoj zapucano na području pod srpskim nadzorom, u utorak kasno uveče podlegao je povrjedama, saopštila je kosovska policija.

Njegov kolega koji je ranjen u eksploziji bombe leči se u kliničkom centru u Prištini, ali je van žćivotne opasnosti.

Evropska unija kritikovala je taj čin, rekavši da se vlada u Prištini morala konsultovati sa zapadnim saveznicima koji na Kosovu imaju 6.000 vojnika.

U utorak uveče, slovenački vojni konvoj KFOR-a krenuo je na granične prelaze Jarinje i Brnjak radi očuvanja mira.

Kosovska vlada prošle srijede je donela odluku o zabrani uvoza robe iz Srbije. Priština je navela da je odluka recipročan odgovor na to što Srbija ne priznaje pečat kosovske carine i sprečava izvoz robe s Kosova u Srbiju.