Preuzimanje prelaza Jarinje i Brnjak koji je Vlada Kosova odlučila da preduzme ima za cilj uspostavljanje reda i zakona na sjeveru Kosova, izjavio je zamjenik premijera Kosova i ministar pravde Hajredin Kuçi.

Zamjenik premijera Kosova i ministar pravde Hajredin Kuçi izjavio je sinoć da je akcija preuzimanja prelaza Jarinje i Brnjak legitimni akt koji je Vlada Kosova odlučila da preduzme i da to nije akcija protiv građana koji tamo žive, već ima za cilj uspostavljanje reda i zakona na sjeveru Kosova.

Upitan da li se akcija vodi u koordinaciji sa međunarodnim institucijama na Kosovu, Kuçi je za RTK izjavio da "Vlada Kosova uvijek koordinira svoje aktivnosti sa međunarodnim predstavnicima, jer je međunarodna zajednica priznala Kosovo kao jedinstvenu i cjelovitu državu".

"U ovoj aktivnosti vjerujem da je došlo do koordinacije sa EULEX-om i KFOR-om dok institucije Kosova ostvaruju svoje ustavne funkcije", kazao je Kuçi.

Ostvarivanje vladavine reda i zakona predstavlja značajan pomak u ostvarivanju prava, obezbjeđivanje reda i zakona za građane na sjeveru Kosova, ocjenio je on.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi je takodje za RTK izjavio da je cilj akcije preuzimanje nadzora nad prelazima Jarinje i Brnjak i da se omogući ostvarivanje zakonitosti u tom dijelu zemlje.

Prema njegovim riječima, jedan od ciljeva akcije je i obezbjeđivanje sprovođenja odluke Vlade Kosova o reciprocitetu u trgovinskim odnosima sa Srbijom.

"Imamo informaciju da je velika grupa građana iz Zubinok Potoka prema prelazu prelazu Brnjak. Kod Leposavića su na putu postavljene prepreke", kazao je Rexhepi.

Rexhepi je izjavio da nije bilo spremnosti da se na sjeveru Kosova sprovede odluka Vlade o reciprocitetu, aludirajući na nespremnost carine EULEX-a da sprovede odluku Vlade Kosova.