Specijalne jedinice Policije Kosova zauzele administrativni prelaz Brnjak na sjeveru Kosova, pokušavaju preuzeti i Jarinje, ali ih blokadom sprečavaju Srbi iz Leposavića.

List Koha ditore piše da je "ovo prvi pokušaj kosovskih vlasti da prošire vlast na cijelu teritoriju Kosova". Nejasno je kakvu ulogu u ovom trenutku igra Eulex policija, jer kosovski mediji javljaju da je policija EU zaustavila pokušaj kosovske policije da dođe do Zvečana i dalje do prelaza Rudare, nedaleko od Raške.

Radio-televizija Kosova prenjela je u ponedjeljak veče da je kosovska policija počela akciju preuzimanja administrativnih prelaza sa Srbijom po naređenju premijera Kosova Hashima Thaçija.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi potvrdio je večeras za prištinsku Televiziju KTV da je počela akcija zauzimanja prelaza Jarinje i Brnjak, na sjeveru Kosova.

Izveštači Radiotelevizije Kosova sa lica mesta potvrdili su da su specijalne policijske jedinice Rose u ponedeljak uveče preuzele prelaz Brnjak, da su u blizini prelaza Jarinje, ali da put blokiraju četiri kamiona sa peskom i grupa lokalnih Srba.

Za te prelaze bila je odgovorna carina Eulexa, a na njima su radili i Srbi koji su zaposleni u policiji Kosova.

Zamjenik premijera Kosova i ministar pravde Hajredin Kuçi izjavio je da je akcija preuzimanja prelaza Jarinje i Brnjak legitimni akt koji je Vlada Kosova odlučila da preduzme i da to nije akcija protiv gradjana koji tamo žive, već ima za cilj uspostavljanje reda i zakona na sjeveru Kosova.

Upitan da li se akcija vodi u koordinaciji sa međunarodnim institucijama na Kosovu, Kuçi je za RTK izjavio da "Vlada Kosova uvjek koordinira svoje aktivnosti sa međunarodnim predstavnicima, jer je međunarodna zajednica priznala Kosovo kao jedinstvenu i celovitu državu".

"U ovoj aktivnosti vjerujem da je došlo do koordinacije sa Eulexom i Kforom dok institucije Kosova ostvaruju svoje ustavne funkcije", kazao je Kuçi.

U Eulexu je međutim rečeno da su od predstavnika medija saznali za akciju kosovskih specijalnih jedinica Rosa, da još ne mogu ništa da kažu, ali da će se uskoro oglasiti.

Nešto ranije je stigla i vijest da je premijer Kosova Hashim Thaçi smjenio generalnog direktora policije Kosova Reshata Maliqija, što je potvrđeno večeras iz Vlade Kosova.