Ministarka Trgovine i Industrije, Mimoza Kusari-Lila je izjavila da kamioni sa srpskom robom neće biti pušteni na teritoriju Republike Kosova. Ona je rekla da se reciprocitet nastavlja i da se neće promjeniti, bez obzira na posljednje izjave nekih od zvaničnika.

Ministrja Kusari-Lila je rekla da postoje dvije opcije za kamione koji su ostali na Merdaru. Prva, prema njenim riječima je da kamioni mogu ući na Kosovo pod uslovom da se odmah vrate u Srbiju i kao druga opcija, koja je i novost za sve, kamioni mogu ući, ali roba koja se nalazi u njima se ne može odcariniti kako bi ušla na kosovsko tržište.

“Još nema nekog dogovora, ali postoje dvije opcije jedna je da kamioni mogu ući na Kosovo i da se vrate u Srbiju i druga opcija, oni mogu ući, ali se roba neće odcariniti, ostaje na carinskom terminalu", rekla je ministarka Kusari Lila za Telegrafi.

S druge strane glasnogovornik Carine Kosova Adriatik Stavileci rekao je da aktuelno u neutralnoj zoni na Merdaru ima 7 do 8 kamiona. Carina prema njegovim riječima poštuje odluku Vlade Kosova o reciprocitetu do donošenja druge odluke sa njene strane.

Dok je Petar Miletić, podpredsjednik Skupštine Kosova izjavio za srpske medije da od danas kamioni mogu da prođu granicu.