Kamioni iz Srbije koji su zaustavljeni u međuzoni na granici sa Kosovom, zbog carinske blokade kosovskih vlasti, od danas će moći da prođu granicu.

"Razgovarali smo sa ministarkom trgovine Kosova, Mimozom Kusari-Lila i čini mi se da smo nešto uspjeli da pokrenemo za kamione koji su se našli u međuzoni", kaže Petar Miletić, potpredsednik Predsjedništva Skupštine Kosova i funkcioner Samostalne liberalne stranke.

Miletić kaže da će "kamioni već od danas moći da prođu granicu, kao i da će cijela ova situacija biće rješena narednih dana, jer ne vjerujem da može dugo da traje".

Kamioni ni tamo ni 'amo

Nekoliko desetina kamiona na prelazu Merdare stoje već peti dan, čekajući dozvolu Prištine da uđu na Kosovo. U međuzoni između kontrolnih policijskih punktova je osam kamiona, natovarenih uglavnom građevinskim materijalom. Kamioni sa robom iz Srbije na Kosovo ne mogu da uđu, ali ne mogu ni nazad u Srbiju, jer su odjavili robu u Srbiji.

Miletić objašnjava da je i njih protekle sedmice zatekla informacija o zabrani uvoza robe iz Srbije, pa su već u toku tog dana imali puno konsultacija sa predstavnicima međunarodne zajednice i predstavnicima Vlade Kosova.

"Iz tih razgovora smo saznali da je to bio odgovor na odluku Srbije od prije dvije i po godine da ne priznaje pečat Kosova, jer na njemu više nije pisalo Unmik Kosovo, nego Republika Kosovo. Lično, ne vjerujem da je to reakcija poslije dvije i po godine. Jedna od informacija je govorila da pregovarač Beograda Borislav Stefanović nije došao u Brisel na sastanak sa Editom Tahiri, što se u Vladi Kosova tumačilo kao šamar i potcenjivanje Prištine, pa su oni reagovali ovako. Po nama, oni su reagovali pogrešno", navodi Miletić.

Pritisak kosovskih biznismena

Kako se saznaje, kosovski biznismeni koji uvoze robu iz Srbije vrše pritisak na kosovskog premijera Hashima Thaçija da se blokada granice sa Srbijom obustavi, jer gube mnogo novca. Takođe, ova blokada će dovesti do osnaženja crnog tržišta.

"Čini se da je ovakva odluka na duži rok neodrživa. Oni gube mnogo novca, jer ima mnogo ugovorenih poslova. Najviše strada običan svijet, jer će ta roba na kraju naći put do potrošača, koji će na kraju da plati tu razliku u cijeni. Ovako svi gube", zaključuje Miletić.

SEEbiz/Danas