Jedan Kosovar u Njemačkoj, Xhavit Dalloshi, poznat po njegovim političkim aktivnostima kao aktivnog člana partije Hrišćanske Unije Demokrata, CDU, je izrazio svoje nezadovoljstvo u izvještaju o tretmanu Albanaca u Njemačkoj. Preko saopštenja za medije, koje prenosi Koha, on je ukazao da Ministarstvo Unutrašnjih poslova Njemačke sve Albance koji posjeduju njemačko državljanstvo ili kosovsko tretiraju kao državljane Srbije!

Prema službenim podacima njemačke službe za strance, Kosovari su još uvijek državljani Srbije zbog toga što Srbija ne prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu! Prema njima, "dok Srbija ne prizna Kosovo kao državu, Kosovari su građani Srbije".


Dalloshi piše da Albanci koji imaju njemačko državljanstvo, ako odluče da imaju samo ovo državljanstvo, obavezni su da se odreknu srpskog državljanstva i iako nisu srpski državljani! Dalje navodi da Kosovari moraju plaćati velike sume novca da se registruju kao srpski državljani a zatim da se odreknu tog državljanstva.

Dalloshi kaže da se obratio Kancelariji za Inostranstvo (Ausëertiges-AMT) i Ministarstvu unutarnjih poslova i oni su potvrdili da se Kosovari trebaju odreći srpskog državljanstva ako žele samo njemačko državljanstvo.

Nakon insistiranje da je Kosovo proglasilo nezavisnost i da je priznato od Njemačke oni su odgovorili: "Da, ali vi ste automatski državljani Srbije pošto je Srbija nasljednik Jugoslavije i Kosovo je bilo sastavni dio Srbije, onda ste vi državljani Srbije".

On je kritikovao Vladu kosova i političare "da obmanjuju narod da je Kosovo država", te zahtijeva posebno od Ministarstva vanjskih poslova Kosova da razjasni ovaj problem s njemačkom stranom.