Kamioni puni robe iz Srbije četvrti dan stoje na graničnom prelazu Merdare, pošto im kosovske carinske vlasti ne dozvoljavaju da uđu na Kosovo.

Vozači najavljuju da će blokirati saobraćaj na tom prelazu dok se problem ne riješi.

Kamioni sa robom iz Srbije blokirani su po odluci Vlade Kosova o zabrani uvoza robe iz Srbije.

Putnički saobraćaj na Merdaru se odvija bez problema i za sada nema gužvi, koje su, i kada do njih dođe, kratkotrajne.

Kamiondžije su najavile da će tokom dana doniji odluku da li će blokirati saobraćaj preko graničnog prelaza Merdare, jer nema indicija da će ih carinici pustiti na Kosovo.

Vozači tvrde da imaju pravo na ulazak na Kosovo pošto su platili sve dažbine i prošli papirološku proceduru prije nego što je odluka Vlade Kosova o zabrani uvoza robe iz Srbije stupila na snagu u srijedu u 20 sati.

Blokadom saobraćaja na Merdaru bi bila stvorena velika gužva a kolone automobila bi bile kilometarske, pošto tokom ljeta mnogobrojni gastarbajteri sa Kosova dolaze na godišnji odmor.

U zoni između dva kontrolna punkta nalazi se više kamiona, koji ne mogu ni na Kosovo ni nazad u Srbiju. Robu u kamionima su kupile trgovačke firme sa Kosova koje godinama sarađuju sa proizvođačima iz Srbije.

Od srijede uveče, kada su carinske vlasti Kosova počele da sprovode naredbu, nijedan kamion sa robom nije prešao preko graničnog prelaza kod Merdare.