Kosovske institucije su spremne da odblokiraju ulazak robe iz Srbije na Kosovo istog momenta kada vlasti u Beogradu budu ukinule zabranu uvoza robe sa Kosova, izjavio je danas potpredsjednik kosovske vlade Hajredin Kuçi.

"Ukoliko Vlada Srbije donese odluku o priznavanju carinskih pečata Kosova, dozvoli kretanje robe sa Kosova, istog minuta će Vlada Kosova skinuti ovu odluku.
 
Nije u pitanju nikakav embargo, već samo reciprocitet", rekao je Kuçi na konferenciji za novinare nakon sjednice kosovske vlade.
 
On je rekao da ova odluka nije usmjerena ni protiv koga, posebno ne protiv srpskog naroda koji živi na Kosovu.
 
"Budite sigurni da će Kosovo uvjek donositi odluke u skladu sa postupcima koji dolaze iz Srbije, mislimo naravno i u pozitivnom smislu. Ponavljam, tog trenutka kada Srbija prizna naše pečate, istog trena ćemo i mi to uraditi“, naveo je Kuçi.
 
On je dodao da je „Kosovo bilo primorano na ovakav potez“, pošto je, kako je kazao, „Srbija uvela iste mjere Kosovu prije oko tri godine“.
 
"Mi smo tražili i još uvjek tražimo, govorim naravno u ime Vlade Kosova, reciprocitet i ravnopravan tretman, mi ne tražimo anarhiju ili blokadu slobodnog tržišta. Ne ugrožavamo slobodno tržište, naprotiv mi smo protiv toga, podržavamo regionalnu saradnju, dobrosusjedske odnose, ali uvjek vodeći računa o našem državnom suverenitetu i integritetu", podvukao je Kuçi.