Blokada srpskih kamiona na graničnom prelazu sa Kosovom saobraćaj preusmjerava ka Makedoniji. Kolona kod Merdara i dalje raste. Treći dan blokade, vozači "zaglavljeni" između punktova. Reakcije sa sjevera Kosova.

Broj vozila blokiranih na graničnom prelazu Merdare, zbog embarga na uvoz srpskih proizvoda, raste iz časa u čas, ali za sada nema naznaka rješenja problema. Makedonija najverovatniji alternativni pravac.

Srbi sa sjevera Kosova najavili su da će se oštro suprotstaviti i da neće dozvoliti sprovođenje odluke o zabrani uvoza robe iz Srbije na prelazima Jarinje i Brnjak. Savjet kosovskomitrovičkog okruga upozorio je da će EULEX, KFOR i kosovska policija snositi svu odgovornost za destabilizaciju stanja na terenu ukoliko se ogluše o njihovo upozorenje.

Kod Merdara je, u međuvremenu, formirana kolona od najmanje 70 kamiona koji čekaju da uđu na Kosovo. Dvadesetak kamiona blokirano je na tom punktu već 24 časa, a problem predstavlja činjenica da se u izvjesnom broju vozila nalazi kvarljiva roba, javljaju novinske kuće čiji su novinari na Merdaru.

Vozačima koji su noć proveli na graničnom prelazu carinici su rekli da ne napuštaju kamione do daljeg.

Među blokiranim vozilima, koji ne mogu ni na Kosovo ni nazad, u Srbiju, ima i onih sa registarskim oznakama Bosne i Hercegovine. Kosovo je uvelo carinu od 10 odsto na robu iz BiH, jer i BiH ne priznaje kosovske carinske pečate.

Putnički saobraćaj na Merdaru odvija se normalno, ali sa zadržavanjem od sat-dva.

Carinske vlasti Kosova počele su da sprovode naredbu kosovske vlade od srijede uveče u 20 časova. Od tada, nijedan kamion sa robom nije prešao preko graničnog prelaza kod Merdara.

Na Kosovo preko Makedonije

Potpredsjednik Vlade Kosova Hajredin Kuqi rekao je da će prištinske vlasti odblokirati zabranu uvoza robe iz Srbije istog momenta kada vlasti u Beogradu ukinu zabranu uvoza robe sa Kosova, jer je u pitanju, kako je naveo, "reciprocitet", a ne embargo.

Mediji, međutim, prenose da su kompanije iz Srbije već našle izlaz iz takve situacije, te će roba iz Srbije na Kosovo stizati preko Makedonije.

Ekonomisti u Prištini uglavnom pozdravljaju odluku kosovske vlade o uvođenju reciprociteta u trgovini sa Srbijom, pošto vlasti u Beogradu godinama unazad ne dozvoljavaju uvoz robe sa Kosova zbog pečata na kojem piše Republika Kosovo.