Nekoliko desetina kamiona sa srpskom robom blokirano je u među zoni na graničnom prelazu Merdare, i oni ne mogu ni da uđu na Kosovo, ni da se vrate u Srbiju, jer im carinske vlasti ne dozvoljavaju da prođu, zbog odluke kosovske vlade da uvede embargo na robu iz Srbije.

Više od 40 kamiona u koloni dugoj oko kilometar, u ovom trenutku, čeka na prelazu Merdare, javljaju mediji.
 
Nijedan kamion sa srpskim pečatom ne može da pređe na Kosovo, dok se propuštaju kamioni sa stranim pečatimna i tablicama. Putnički saobraćaj obavlja se nesmetano.
 
U zoni između dva kontrolna punkta je nekoliko kamiona, koji ne mogu ni na Kosovo, ni nazad u Srbiju. Vozača u tim kamionima noćas nije bilo, ali su se jutros pojavili, očekujući dozvolu za ulazak ili obavještenje o vraćanju.
 
Robu u kamionima su kupile trgovačke firme sa Kosova koje godinama sarađuju sa proizvođačima iz Srbije.
 
Carinske vlasti Kosova su počele da sprovode naredbu kosovske vlade od srijede uveče u 20 časova. Od tada nijedan kamion sa robom nije ušao preko prelaza Merdara.
 
Osim u zoni između dva punkta, nekoliko je transportnih kamiona koji još nisu prošli proveru na punktu MUP-a Srbije, ali je njima kud i kamo lakše jer mogu da se vrate u naku od baza u centralnoj Srbiji, očekujući dalji razvoj situacije.

Putnički saobraćaj na Merdaru se odvija bez problema i gužve nema, a kada do njih dođe one su kratkotrajne.
 
Ekonomisti u Prištini uglavnom pozdravljaju odluku kosovske vlade o uvođenju reciprociteta u trgovini sa Srbijom, pošto vlasti u Beogradu godinama unazad ne dozvoljavaju uvoz robe sa Kosova zbog pečata na kojem piše Republika Kosovo.
 
Eksperti očekuju da će od blokade uvoza proizvoda iz Srbije, najviše koristi imati druge zemlje iz regiona. Oni ocjenjuju da uzajamna blokada otvara put za rast trgovinske razmjene između Kosova i Makedonije.