Zastupničke kompanije srpskih proizvoda koje su dominantne u Makedoniji realiziraće eksport srpske robe i za sada su se dobro opskrbili tom robom i čekaju realizaciju transporta. Veliki dio srpske robe će ići preko Makedonije na Kosovo, nakon što je Priština uvela embargo Srbiji na njenu robu, prenosi novinska agencija INA.

"U Makedoniji su svi predstavnici srpskih firmi i proizvođača, a očekuje se da oni povećaju svoje kapacitete kako bi izvozili robu na Kosovu, poslije uvođenja embarga od strane Prištine. Mislim da će to biti privremeno rješenje kako bi se izbjegli gubitci sa kosovskog tržišta", izjavio je jedan službenik Ministarstva Ekonomije u Skoplju za novinsku agenciju INA.

Na graničnim prijelazima kažu da ima uobičajenog prometa robe iz Srbije, ali špecidione kompanije ne isključuju povećanje protoka. Vlada Kosova je prije dva dana uvela embargo na robu iz Srbije, ili kako se drugačije naziva recipročne mjere, pošto srpska Vlada ne dopušta ulaz robe koji nose pečat Republike Kosovo.

Srbija je jedan od najvećih izvoznika robe na Kosovu. Od izvoza robe Srbija zarađuje preko 400 miliona eura godišnje, a dok se sa Kosova izvozi roba u vrijednosti od samo 4 miliona eura godišnje. Srpske vlasti su zatražile pomoć od EU kako bi se odblokirala ova mjera i poštovanje sporazuma CEFTA.