Carina Kosova sprovodi odluku Vlade o embargu robe iz Srbije kao recipročnu mjeru pošto zvanični Beograd ne priznaje kosovske carinske pečate. U Prištini tvrde da će lako uvoziti robu iz drugih zemalja. 

Biznismeni i vlasnici megamarketa, poput Ramiza Kelmendija, traže da „ekonomija Kosova ne bude toliko zavisna od bilo koje države, pa ni od Srbije.

"Treba identifikovati najčešće proizvode koje uvozimo počevši od jestivog ulja, šećera, pšenice, brašna… Sa tih proizvoda skinuti carinu iz evropskih i ostalih zemalja i minimalizovati uticaj Srbije na državu Kosovo."

Podsjećajući da Kosovo "od Srbije godišnje uvozi robu i do 500 miliona eura i da je na taj način za posljednjih 10 godina u Srbiju uloženo pet milijardi eura", Safet Grgjaliu, predsjednik Privredne Komore Kosova, poručuje „da nema mjesta panici".

"Danas su distance u svijetu vrlo male. Imamo luku u Draču, Solun je blizu – i sve ove proizvode možemo zamjeniti vrlo brzo. Mi imamo sporazume sa četrdesetak privrednih komora širom Evrope i svi su spremni da nam pomognu i dostave nam veoma brzo traženu robu."

Neophodna procjena EU

Na sve ovo Rada Trajković, poslanica Parlamenta Kosova, kaže da je "Priština jedva dočekala razlog ili povod da uvede embargo na robu iz Srbije jer su navikli da sve rješavaju nasilnim metodama". Trajkovićeva, koja je i predsjednica NVO "Evropski pokret Srba", ocjenjuje da je "Kosovo daleko od vizne liberalizacije i da Priština smatra da ništa pregovorima ne dobija, pa se kao i mnogo puta do sada odlučila za pritiscima ostvari neke privilegije".

"Ovoga puta i na ovaj način oni žele da nateraju EU da priđe obećanju vizne liberalizacije. Zato su jedva dočekali prekid pregovora da bi to promovisali. Inače, sloboda kretanja ljudi i roba je jedna od najvećih vrijednosti EU. Mislim da će i EU procjenjivati na način na koji treba da procjeni", dodaje Rada Trajković.

Građani, kao i uvijek, podjeljeni

Građani Kosova, koji će najviše osjetiti embarga na uvoz robe iz Srbije, različito reaguju na mjere zvanične Prištine. Zavisno od nacionalne pripadnosti prihvataju ili odbijaju embargo, plašeći se da će doći do nestašice, povećanja cijena a time i daljeg pogoršanja životnog standarda.

"To nije u redu. Embargo ne bi trebalo da postoji između Srbije i Kosova. Mi koji ovdje živimo, i Srbi i Albanci, zavisimo dosta od Srbije, zbog robe“, kaže jedan stanovnik Gračanice.

"Ne vjerujem da će biti neke krize. Ima puteva – i roba može stizati iz Italije, preko Albanije, Makedonije ili Turske. Nadoknadiće se ovo brzo", smatra penzioner iz  Prištine.

"Biće teško za sve građane Kosova. Mi obično koristimo srpske proizvode iz više razloga: cijena je prikladna za standard Kosova, kvalitet nam je poznat", rekla nam domaćica iz Prizrena. 

/deutsche welle/