Jedan od ključnih faktora koji će odrediti budućnost Bosne, iako ima mnogih koji to mogu osporiti, zavisi od događaja u Srbiji i na Kosovu, ocjenili su u autorskom tekstu u "National Interest" eksperti za Balkan, Morton Abramowitz i James Hooper.

Srpska podrška, prema njima, je bitna kako bi održala u živom volju Republike Srpske za dobijanje nezavisnosti od Bosne. Nacionalisti u Srbiji, u međuvremenu, su dali poseban akcenat na ujedinjenje Republike Srpske sa Srbijom, dok veza sa Kosovom slabi.

Što se tiče Kosova - prema Abramowitzu i Hooperu - teritorijalna agenda Beograda se smanjuje i usmjerena je na napore za dobivanje teritorijalnog zakonskog vlasništva nad sjeverom, nešto što se želi učiniti aktuelnim dijalogom s Kosovom. To, ističu oni, nije prihvatljivo za Kosovo, niti za Bruxelles i Washington.

Otcjepljenje sjevera Kosova, prema njima, otvorit će veoma oštro pitanje kome pripada bh. Republika Srpska. U Bosni, ocjenjuju oni, stvari se neće promjeniti, dok se definitivno ne riješi pitanje Kosova.

"Umjesto da se vrši pritisak na Tadića za Kosovo i Republiku Srpsku u Bosni, Evropska Unija izgleda vjeruju da i snažno podržavaju političara koji više gleda prema Zapadu. Početak pregovora o ulasku Srbije u EU i o razgovorima u toku Kosovo - Srbija, neće omogućiti samo snažnu poziciju Tadiću na izborima iduće godine, već se očekuje i promjena njihove politike prema Bosni i Kosovu", izjavili su između ostalog u tekstu Abramowitzit i Hooperit, kojeg prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zbog unutarnjih podjela u EU oko nezavisnosti Kosova, po njima, blok je nerado poslao jasnu poruku Beogradu da Srbija ne može ući u EU bez rješavanja nezadovoljstva koje postoji prema suverenitetu Kosova.

Europska unija, ocijenjuju oni, zaslužuje priliku pomoći Bosni kako bi ona postala prava država.
"To će zavisiti manje od uvjeravanja i obećanja članstva, a više od kontrole etničkih tenzija u Bosni i Hercegovini, od upravljanja procesom učlanjenja Srbije u Europsku Uniju i izbjegavanju miniranja procesa dijaloga Kosovo - Srbija".

A očito je da Bosna zaranja u statut smrznutog konflikta. Ne bi trebalo imati puno optimizma i u evropskoj diplomaciji koja treba da se pokaže tolerantnom, napominje se na kraju članka.

/Zëri/