U okviru redovne sjednice Parlamenta Kosova, danas se povodom nerješenih zahtjeva bošnjačke i goranske zajednice u pogledu formiranja novih opština, obratila zastupnica Duda Balje.

Ona je na početku istakla da su bošnjačkoj i gornaskoj zajednici uskratile pravo da u procesu decentralizacije dobiju svoje opštine.

“Bošnjačka zajednica je, odmah poslije srpske, ispred turske, ali je za razliku od šest novih opština sa srpskom i jedne sa turskom većinom, bez ikakvih razloga, uskraćena od prava na lokalnu vlast i pored ispunjavanja svih uslova koji su propisani za formiranje opština”, kazala je zastupnica Balje i podsjetila na Ahtisarijev plan i na Zakon od Administrativnim granicama opština, gdje u tački 12.4 stoji:

“Kosovo je dužno da se uključi u konsultacije sa nevećinskom zajednicama gdje zajednica čini najmanje 75 posto stanovništva u koncentrisanom naselju, koje ukupno ima najmanje 5 000 stanovnika,  sa ciljem da se obrazuju nove opštine…” 

Iz pomenutih razloga želim da istaknem da sve pomenute odrdbe ispunjavamo, uzimajući u obzir da u zahtjevima ispunjavamo uslov od 5000 stanovnika. Konkretno u regionu Župe živi oko 15.000, dok u Gori oko 12 000 stanovnika  Vitomirica, također, prelazi brojku od 5000 stanovnika. To znači da automatski ispunjavamo te uslove za formiranje dvije ili više opština.

Kada smo već kod zahtjeva za sve tražene opštine, prema odrađenim studijama o izvodljivosti, nove opštine će biti finsnasijski održive i kompletno spremene za vođenje lokalne vlasti.

“Tražimo formiranje opština u Župi, Gori i Vitomirici, jer nam to pripada. Ne tražimo da se zbog toga stvaraju novi zakoni niti krše postojeći”, kazala je ona i dodala:

“Tražimo da se ispoštuje ono što je uzeto u obzir kada su se formirale opštine za srpsku i tursku zajednicu. Iz tih razloga ne vidim razloga zašto bi naša zajednica bila izuzetak.

Poučeni iskustvom minulih godina i nemogućnosti da odgovorne osobe riješe zahtjeve  bošnjačke i goranske zajednice, koji su prema zakonima opravdani, apelujem na vladu i sve odgovorne osobe, da uzmu u obzir postojeće činjenice, da uzmu u obzir našu brojnost, naše potrebe i prioritete i na taj način stvore sve potrebne uslove za naš opstanak  i život na Kosovu te da učine taj demokratski iskorak.

U ovom sazivu Skupštine, prvi put, ispred sviju vas, molim vladu za konkretnim aktivnostima na stvaranju novih opština u Župi, Gori, Vitomirici te da se prekine sa diskriminacijom moga naroda za formiranje opština, koje su prioritet”, naglasila je zastupnica Balje i zaključila da dobijanjem novih opština započeće dinamičan i energičan lokalni ekonomski razvoj naših podrucja, veće zapošljavanje, kvalitetniji uslovi življenja za sve građane.