Poslanici kosovske skupštine ne uživaju imunitet ukoliko počine krivično djelo, izjavio glavni tužilac na Kosovu, Ismet Kabashi. Zakon, međutim, ne kaže koji organ treba da se obrati skupštini i zatraži hapšenje ili pritvor za poslanika, kaže Kabashi.

Glavni tužilac na Kosovu Ismet Kabashi izjavio je da je pitanje imuniteta poslanika kosovske skupštine regulisano zakonom o pravima i obavezama poslanika, koji predviđa ukidanje imuniteta ukoliko su počinili krivično djelo.

Imunitet je povezan sa tužbom i poslanici ne uživaju imunitet za krivična djela, koja su počinili van okvira djelatnosti poslanika.

"Oni ne uživaju imunitet ukoliko izazovu saobraćajnu nesreću, izazovu smrt ili počine ubistvo, odnosno učine drugo krivično delo", rekao je Kabashi za Deutsche welle.

"Međutim, zakon ne kaže koji je to nadlježni organ koji treba da se obrati skupštini da zatraži odobrenje za hapšenje ili pritvor poslanika", dodao je Kabashi.

Iz tog razloga, smatra Kabashi, ovo pitanje treba da reguliše "ustavni sud Kosova, kao jedini nadležni organ za tumačenje ustava i utvrdi da li su zakoni u skladu sa ustavom ili ne".