Nizom kulturnih aktivnosti, u organizaciji Udruženja Crnogoraca Kosova 19. i 20. jula obilježen je Dan državnosti Crne Gore na Kosovu.

Program centralne manifestacije obilježavanja ovog datuma počeo je okruglim stolom koji je održan u Narodnom pozorištu Kosova.

Ovaj okrugli stol pružio je dobro priliku za razmjenu mišljenja između naučnika i aktivista iz sfere historije i kulture, nakon čega je usljedila i konferencija za novinare.

Dalje aktivnosti održane su u večernjim satima u Narodnom pozorištu, gdje je predstavljena knjiga "Teuta", a specijalni gosti bili su Miraš Martinović, Jevrem Brković i istaknuta književnica koja je iz Pariza došla specijalno za ovaj događaj, Branka Bogavac.

Program je nastavljen performansom solista, poznate sopranistkinje Aleksandre Jovović-Vojvodic iz Crne Gore i kosovskog tenora Riada Ymerija. Drugog dana organizovan je obilazak groba Radovana Zogovića u Dečanima i organizovane su poetske većeri sa njegovim dijelima. Aktivnosti oko proslave je finansirala Vlada Kosova - Ministarstva kulture, omladine i sporta, Soros fondacije, Narodno pozorišta, Opština Gračanica i Opština Priština.