Ministarstvo Finansija Kosova može biti zadovoljno jer je dobilo vijest da će u budžet Kosova pristići još pola miliona eura. Ovoga puta ovaj novac ne dolazi iz Carine ili od strane Poreske administracije, kao dva najveća finansijska izvora Kosova, već iz Centralne Izborne Komisije.

CIK je u utorak donio odluku da novčane kazne političkih partija koje su donešene od strane Panela za žalbe i prigovore, a koje nisu plaćene do sada, odvoji iz Fonda za njihovo finansiranje.

Ova odluka, prema riječima člana CIK-a iz redova PDK, Ilira Gashija, je stupila na snagu u srijedu (juče). Gashi je rekao da je CIK donio odluku da se političkim subjektima zaustave sredstva za kazne jer subjekti nisu ispoštovali date rokove od strane Panela. Ova sredstva, prema njegovim rječima, će biti uzeta iz Fonda za finansiranje političkih subjekata koji se seda menadžiraju od strane CIK-a.

“Sredstva će biti skidana u dvije rate 50 posto sada i 50 posto u septembru i tokom ove godine sva dugovanja državnim institucijama će biti rješena", rekao je Gashi.

Od strane šefa Panela za žalbe i pritužbe, Shukri Sylejmanija je došlo do odobravanja odluke CIK-a o odvajanju sredstava iz Fonda za Finansiranje partija.

“Ja podržavam odluku CIK-a i ovo je jedini način da se političkim subjektima zaustave sredstva, jer su oni na ovaj ili onaj način izbjegavali rješavanje naplate kazni", rekao je Sylejmani. Prema njegovim rječima, političke partije su težile da kazne odgode do beskonačnosti, iako su imali samo 15 dana od dana određivanja kazni.

Više od 365 hiljada eura je ukupan iznos izrečene novčane kazne izrečene, dok je Demokratska stranka Kosova kao najveća stranka najgori prijestupnik i kažnjena je s 148 hiljada eura. Demokratski savez Kosova bio je drugi sa 88 hiljada eura novčane kazne, slijedi Alijansa za budućnost Kosova s 77 hiljada eura, a Savez za novo Kosovo s 39 hiljada eura...

Niti jedna od tih stranaka nije zadovoljila zakonske financijske obaveze, iako je rok odavno prošao, s izuzetkom Pokreta "Vetëvendosje" (Samoopredjeljenje), a druge dvije stranke koje dolaze iz redova turske i srpske zajednice.

/zeri/