Poznati američki analitičar Daniel Serwer je ocjenio da hapšenje Gorana Hadžića je "pozitivan korak" koji Srbiju približava EU, ali na tom putu Beogradu očekuju još dosta prepreka i izazova.

"Na kraju će biti još dosta uslova, kada namjeravate da se pridružite nekom klubu trebate ispuniti uslove toga kluba", rekao je Serwer, dodajući da je jedan od tih uslova taj da Srbija treba njegovati dobre odnose sa svim susjedima.

To je, kazao je, osobito važno što se tiče Bosne i Hercegovine, kao i Kosovua, "jer postoje problemi u oba smjera", izjavio je Serwer u intervjuu za Glas Amerike na srpskom.

Na pitanje da li priznavanje nezavisnosti Kosova je uslov za kandidaturu Srbije, Serwer je rekao da za neke članice EU "Kosovo je već uslov".

Serwer je mišljenja da će "ulazak Kosova u Generalnu Skupštinu UN-a biće potreban prije nego Srbija uđe u Europsku uniju." No, kako kaže on, tu su i mnoge druge stvari koje Srbija mora riješiti sa Kosovom prije ulaska u EU, "kao što su dobrosusjedski odnosi s Prištinom", ali Beograd se nada da će ući u EU prije Kosova.

Što se tiče uticaja koji će hapšenje Hadžića imati na američko-srpske odnose, Serwer primjećuje da su odnosi prilično dobri. Srbija i SAD su se "složili da se ne slažu" u vezi s Kosovom.

Prema Serweru, razlog je jasan jer je Beograd rekao da želi podjelu Kosova, što je nešto što Amerikanci ne mogu prihvatiti, rekao je on, dodajući da problem treba riješiti u kontekstu Ahtisaarijevog plana, a koji ima veliku međunarodnu potporu.

/qik/