Izvori unutar Demokratskog Saveza Kosova (DSK/LDK) su za Prishtina Insight potvrdili da procjenjuju da je potrebno da se traži jedan od najistaknutijih intelektualaca u zemlji koji bi bio njihov kandidat za predsjednika na izborima sljedeće godine. Ovi izbori predstavljaju značajnu promjenu političke slike na Kosovu, pošto se predsjednik bira direktnim glasanjem.

Kako je jedan dužnosnik iz redova LDK rekao za Prishtina Insight, njihova stranka treba učiniti "pametan korak" kako bi pobjedila PDK.

"Takav korak bi bio nominacija Vetona Surroia kao kandidata za predsjednika jer je on čovjek koji već ima imidž koje ovo mjesto zahtjeva".

Surroi nije želeo da komentariše vijest da ga najveća opoziciona partija može kandidovati za predsjednika.

On nije jedini o čijoj se eventualnoj kandidaturi pisalo - kandidaturu je nedavno indirektno najavio premijer Kosova Hashim Thaçi, a očekuje se da će se kandidovati i aktuelna predsjednica Atifete Jahjaga.

Do sada se predsjednik Kosova birao u parlamentu, ali će na narednim izborima predsjednika, koji su najavljeni za 2012. godinu, direktno birati građani.

LDK je druga po snazi partija na Kosovu, a njeni zvaničnici uvjereni su da joj Surroi može doneti pobjedu na predsjedničkim izborima.

Tačan datum predsjedničkih izbora zavisi od reforme Ustava Kosova koja je u toku.

Surroi se povukao iz politike 2007. godine kada njegova partija ORA nije uspjela da pređe cenzus od pet odsto za ulazak u parlament.