Vlada Kosova juče je od Ustavnog suda zatražila tumačenje uslova za oduzimanje imuniteta liderima institucija, uključujući predsjednika, premijera, članove kabineta i poslanike.

U saopštenju press službe Vlade Kosova navodi se da se u zahtjevu traži objašnjenje uslova koje je potrebno ispuniti za oduzimanje imuniteta zvaničnicima osumnjičenim ili optuženim za izvršenje krivičnih djela.

Ovim zahtjevom je okončana višednevna polemika započeta nakon što je misija EULEX skupštini Kosova uputila pismo o razjašnjenju procedure za oduzimanje imuniteta poslanicima protiv kojih se vodi istraga ili je protiv njih podignuta optužnica za krivična djela.

Predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi odbio je zvanično izjašnjavanje parlamenta o ovom zahtjevu uz obrazloženje da je ova problematika regulisana Ustavom i da Skupština ne može da tumači Ustav.

Polemika je nastavljena i u diplomatskim krugovima, a posebno su bile aktivne američke diplomate, tražeći od Krasniqija da odgovori pozitivno na zahtjev EULEX-a.