Ulrike Lunaček, izvjestitelj za Kosovo u Parlamentu Evrope, koja je došla prije tri dana na Kosovu, zadržala se na na pitanju veoma spominjane teme o ukidanju imuniteta poslanicima. Ona je svoje dato obećanje realizovala juče tokom konferencije za medije gdje je dala prijedlog povodom ovog pitanja. Ona je predložila poslaniku Fatmiru Limaju i svim ostalim poslanicima koji imaju problema sa zakonom da se povuku sa svojih pozicija kako bi otovrili put za rješavanje sudskih problema.

Prema njezinim riječima, poslanici se ne mogu kriti iza imuniteta i pričati kako ih on štiti, jer kako je rekla, kaznena djela su odgovornost svakog pojedinca. Lunaček je kao primjer uzela sebe kako bi ona djelovati u takvom slučaju. Ona je rekla da "ukoliko bi bila pod istragom tražila bi da joj se ukine imunitet, a ukoliko se to ne bi dogodilo onda bi ponudila ostavku."

Pitanje imuniteta bila je glavna tema u lokalnim medijima u posljednje vrijeme. Kao što je poznato, predsjednik Parlamenta Krasniqi, odbacio je zahtjev EULEX-a kako bi zatražio tumačenje Ustavnog suda, ali šef EULEX-a, Xavier de Marnhac rekao je jučer da su saglasni za pronalaženje rješenja, tako da stvar ide na Ustavni sud na interpretaciju.

/indeksonline/