Međunarodna civilna kancelarija (ICO) na Kosovu postojaće do kraja 2012. godine, a njen šef do tada biće Pither Feith, prenosi list “Koha ditore” pozivajući se na neimenovane međunarodne izvore.

"Početkom naredne godine biće održan još jedan sastanak Međunarodne upravljačke grupe na kojem će biti ocjenjen rad civilne kancelarije i njegova budućnost. Tada će i formalno biti odlučeno da se kancelarija zatvara krajem 2012.", rekao je listu neimenovani visoki međunarodni zvaničnik.

Dogovor da ICO funkcioniše do kraja 2012. godine postignut je na sastanku Međunarodne upravljačke grupe 13. jula u Prištini, kada je naloženo Feithu da, u konsultacijama sa kosovskim vlastima, počne da planira definitivno okončanje mandata te kancelarije, u zavisnosti od dalje procjene sprovođenja plana te grupe.

Međunarodna upravljačka grupa je neformalna organizacija koja nadgleda sprovođenje plana Martyja Ahtisaarija o nadgledanoj nezavisnosti, a čine je SAD i zemlje EU koje su priznale nezavisnost Kosova.

Predstavnici zemalja te grupe su se dogovorili da Feith ostane jedini "nadzornik nezavisnosti” koga će Kosovo imati, piše dalje dnevnik i dodaje da će zatvaranjem ICO-a biti "okončana i kontrola nezavisnosti Kosova".

Prema izvorima "Koha ditore", dogovoreno je da do kraja naredne godine bude pružena svestrana pomoć Feithu i ICO-u da se sprovede i preostali dio Ahtisaarijevog paketa koji se odnosi na sjever Mitrovice, stvaranje zaštićenih zona oko objekata vjerskog i kulturnog naslijeđa, i nekih detalja koji se odnose na prava manjinskih zajednica.