Visoki zvaničnik Evropske unije Robert Cooper, koji posreduje u dijalogu Prištine i Beograda saopštio je da je odlučio da otkaže zakazanu rundu pregovora Prištine i Beograda jer je ilo očigledno da ona neće iznijedriti bilo kakav dogovor.

"Odlučili smo da otkažemo sastanak u okviru dijaloga i o tome sam obavjestio obe strane. To je šteta, ali sada smo u fazi razgovora u kojoj smo veoma blizu sporazumima po čitavom nizu pitanja i nema smisla održati sastanak ukoliko nismo sposobni da postignemo dogovor, a bilo je jasno da će takav slučaj biti i ovoga puta", rekao je Cooper u snimljenoj izjavi na sajtu Savjeta EU.

Na razgovorima, koji su bili predviđeni za 20. i 21. jula, trebalo je da se razgovara  o električnoj energiji, Telekomu, katastru, kao i o carinskim pečatima. Objasnivši odluku, Cooper je rekao da je bolje ne održati sastanak i započeti ga ponovo u septembru kada će biti više izgleda da se nešto postigne.

Cooper je ocjenio da će do septembra "obe strane imati vremena da razmisle" i izrazio nadu da će na sastanku u septembru biti ostvaren "brži napredak".