Neobičan performans Pokreta FOL na ulicama Prištine. Organizacija je "simulirala" natjecanje između institucija Kosova koje se natječu za nagradu "Miss Korupcija 2010-11."

"Žiri za procjenu, koji je sastavljen od međunarodnih i domaćih institucija jednoglasno je odlučio da titulu "Miss korupcije" dodjeli Vladi Kosova. Obzirom na visok nivo korupcije, koja je proširila diljem svih regiona na Kosovu, nije bilo za neočekivati da ova titula pripadne njima a niti je bila iznenađujuća za visoke zvaničnike", rekao je jedan od aktivista iz redova Pokreta FOL.

Nakon dodjele prve nagrade, žiri je odlučio da titulu "Prva pratilja Miss Korupcije 2010-2011" dodjeli "dvema drugim ljepoticama": PTK i KEK. Ova nagrada je rezultat brojnih nepravilnosti na polju nabavke, velikih uplata izvan kontrole i potpisivanje ugovora štetnih za građane Kosova.

Prema riječima Pokreta FOL, osim ove dvije nagrade, žiri je odlučio da "Druga pratilja Miss Korupcije 2010-2011" bude pravosudni sistem Kosova. Obrazloženje žirija je nedostatak sudija i tužitelja, brojne nepravilnosti koje su pratile njihov reizbor, kao i nespremnost za rješavanje slučajeva korupcije.

Pokret FOL je preko ovog performansa izrazio svoje i nezadovoljstvo građanima Kosova za visok nivo korupcije u institucijama.

/indeksonline/