Šesta runda dijaloga Prištine i Beograda održaće se u Briselu sutra. Ako bude potrebno, moguće je da će se razgovori produžiti i na četvrtak, potvrdili su izvori u Evropskoj komisiji.

U krugovima EU navode da očekuju nove dogovore prištinskog i beogradskog pregovarčkog tima, posebno konačnu nagodbu o priznavanju univerziteskih diploma.

Tahiri je danas ponovila da će dijalog Prištine i Beograda obuhvatiti i dug građana sjevera Kosova kosovskoj elektroenergetskoj korporaciji u proteklih 12 godina.

S druge strane šef tima Vlade Srbije za pregovore s Prištinom Borislav Stefanović potvrdio je da će na dnevnom redu pregovora biti diplome, katastar, struja i telekomunikacije - Telekom. Te teme su, kako je podsjetio, dogovorene prošle nedjelje, tokom posjete posrednika Evropske unije Roberta Coopera Beogradu.

Tokom vikenda Priština je navodila da će u Briselu biti riječi i o dugu za struju, što je Stefanović demantovao.

„Netačno je da će dug za električnu energiju biti predmet predstojećih razgovora u Briselu“, rekao je on.

U prethodnoj, petoj rundi dijaloga timovi Prištine i Beograda uspjeli su da dođu do prvih rezultata i da se se dogovore o slobodi kretanja i razmjeni kopija matičnih knjiga. Djelimičan dogovor je postignut na temu univerzitetskih diploma.

Dijalog Prišine i Beograda počeo je 8. marta i vodi se uz posrijedovanje EU.