Prvi popis poslije sticanja nezavisnosti pobrao je različite ocjene. Prvi popis stanovništva i stambenih jedinica od kako je Kosovo proglasilo nezavisnost završen je u aprilu, a zvanični rezultati objavljeni su prošlog mjeseca.

Predsjednik Popisne komisije Rifat Blaku rekao je za SETimes da „procjenjuje da je popis bio uspješan, na osnovu međunarodne procjene, sa čime se slažu i međunarodni stručnjaci“.

Blaku je objasnio da se ispostavilo da je broj stanovnika Kosova veoma blizu broja glasača, zato što su „birački spiskovi sastavljeni na osnovu matičnih knjiga. Postoji razlika između popisa i civilne registracije (u matičnim knjigama)“, objašnjava on.

On, međutim, priznaje da popis „možda nije bio u potpunosti precizan“, pošto je bilo nekih tehničkih grešaka.

„Ipak, nije bilo pritužbi,“ kaže Blaku i dodaje da su popis sprovele opštinske komisije u 34 opštine poslije dugih priprema koje su počele 2003. godine, i uz međunarodnu podršku Eurostata, italijanskog Instata, švedske SIDE, UNPFA i više zemalja, kao što su Velika Britanija, Luksemburg i Švicarska.

„Čitav proces koštao je oko 11 miliona eura. Margina greške je od 3 do 5 odsto. Rezultat je 95 odsto tačan“, kaže Blaku za SETimes.

Kosovska uprava za statistiku zaključila je da je ukupan broj rezidentnog stanovništva na Kosovu 1.733.872, ne računajući većinski srpske opštine na sjeveru - Leposavić, Zubin potok, Zvečan i Sjevernu Mitrovicu, gdje popis nije sproveden.

Pošto su objavljeni rezultat, direktor kosovske uprave za statistiku Isa Krasniqi kaže da popis na sjeveru nije izveden iz objektivnih razloga.

Ministar za državnu upravu Mahir Jagdžilar kaže da se novi pokušaj popisa ne planira.

„Potrebna saradnja sa stanovništvom, kako bi se popis održao, nije bila zagarantovana,“ rekao je Jagdžilar za Radio slobodnu Evropu.

Savjet za zaštitu ljudskih prava i slobodu (CPHRF) smatra da je popis 2011. bio neuspjeh i tvrdi da ne odražava stvarni broj stanovnika. Savjet je spomenuo nepravilnosti, poput pritužbi građana koji nisu bili obuhvaćeni popisom.

Popis nije sproveden na sjeveru, što dovodi u pitanje njegovu legitimnost. Pored toga, CPHRF ukazuje na činjenicu da državljani Kosova koji privremeno borave u inostranstvu nisu bili obuhvaćeni popisom, a većina tih državljana ima odlučujuću ulogu u kreiranju socijalnih i ekonomskih uslova za život porodica na Kosovu - „što je glavni cilj popisa“, kaže CPHRF.

Komisija je isključenost tih državljana nazvala propustom koji se mora ispraviti, zato što predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava. Popis je imao nedostatke i u pogledu informisanja građana i obuke popisivača, saopštila je Komisija.

CPHRF je zatražio od ustanove zadužene da preispita te nedostatke i započne „vanredni popis“, praćen snažnom medijskom kampanjom, kako bi se obezbjedilo da svi oni koji nisu učestvovali u posljednjem popisu učestvuju u tom novom.

Kosovska akademija nauka i umetnosti je takođe odbacila rezultate popisa i zalaže se za novi popis, sa odgovarajućim pripremama. Akademija je saopštila da su razlozi za neuspjeh popisa „do sada poznati i profesionalcima koji su u njemu učestvovali i onima koji to nisu“.

Prema podacima Kosovske uprave za statistiku, prije 2001, popis je sproveden 1981. uz učešće svih naroda na Kosovu, na kome je tada živelo 1,6 miliona stanovnika.

/SETimes.com/