Pregovori sa Srbijom i pregovori za ulazak u Evropsku uniju su uporedni procesi i napredak u jednom nije uslov za napredovanje u drugom, rekao je slovenački predsjednik Danilo Tirk u razgovoru sa predsjednicom Kosova Afitete Jahjagom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora vođenih na Brdu kod Kranja, Tirk je rekao da su pregovori Kosova sa Srbijom uporedni proces sa pregovorima Kosova za približavanje u Evropsku uniju.

“Napredak jednog procesa nije uslov za nastavak drugog”, rekao je Tirk i dodao da bi prema njegovom mišljenju upravo istovremenost procesa trebalo da jača obe vrste pregovora.

Predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga kazala je da je Kosovo spremno na različita rješenja odnosa sa Srbijom, ali i da ne zna kako će se u tome u buduće ponašati Srbija.

Ona je dodala da su dosadašnja tri sporazuma sa Srbijom postignuta u toku pregovora znatno olakšala život stanovnika na Kosovu.

Prema njenoj ocjeni, put Kosova je samo ka EU, možda zajedno sa susjednim državama sa kojim ga povezuje zajednička historija.

Jahjaga je rekla da vjeruje da će se Srbija i Kosovo vremenom međusobno priznati, jer samo taj put vodi ka stabilnosti cijelog regiona.

Dvoje zvaničnika razgovaraće i o situaciji u regionu, a prije svega o pregovorima Kosova i Srbije, kao i o međunarodnim snagama na Kosovu.

Tokom dvodnevne posjete Sloveniji, predsjednica Kosova razgovaraće i sa predsjednikom parlamenta Pavelom Gantarom i premijerom Borutom Pahorom.