Policija Kosova je priznala da na Kosovu broj korisnika droge je u porastu i da je Priština centar gdje ima najviše tih korisnika.

Ovisnost mladih o drogama se od različitih organizacija koji se bave njihovom rehabilitacijom vidi kao zabrinjavajući fenomen. Centar "Labirint" je jedan od takvih centara.

"Sa marihuanom sam počeo u dobi od 15-16 godina", rekao je jedan korisnik narkotika.

Ovo je samo jedan od stotine mladih ljudi koji konzumiraju droge i koji je sada u rehabilitacionom centru "Labirint". Direktor ovog centra, Safet Blakaj, rekao je da je samo u ovom centru 690 registriranih ovisnika, ali on kaže da je na Kosovu broj sigurno veći.

"Svi oni klijenti koji su se javili našem centru su ovisnici o drogama. To je broj registriranih. Ima i onih koji dolaze da se druže s drugima i oni nisu registrirani ovdje", rekao je Blakaj za Radio Blue Sky.

Ovisnici su u opasnosti od infekcije HIV-om, ali prema Blakaju, na Kosovu nema ovisnika zaraženih ovim virusom. U rehabilitacijskom centru "Labirint" mogu se vršiti testovi za HIV, hepatitis B i C.

Prošle godine na Kosovu 15 osoba je izgubilo život kao posljedica korišćenja droga. Blakaj je rekao da postoji rizik da je taj broj ove godine još veći.

"Prošle godine smo primijetili nagli porast smrtnosti, znači predoziranja, dakle, trebalo bi nešto snažnije preduzeti u programima prevencije", rekao je Blakaj.

Čak je i Policija Kosova priznala da na Kosovu broj korisnika droge je u porastu i da je Priština centar u kojem ima najviše narkomana. Policija Kosova je poduzela nekoliko kampanja kako bi uticala na prevenciju ove pojave.

Bahri Shala iz Departamenta protiv droge kaže da marihuana vrsta droge koja se koristi naviše na Kosovu.

"U razdoblju od januara do juna 2011. godine konfiskovano je 87 kg droge ove vrste, onda 33 kg heroina, ekstazija 691 komada, hašiša oko 2.5 kg itd. Sve ove zaplijene prema nekim statistikama imaju vrijednost oko 220 hiljada eura", rekao je Shala.

Mlada osoba koja je prihvatila da govori za Radio Blue Sky daje poruku svim mladim ljudima: "Ne koristiti droge."

/rtk/