Centralna manifestacija povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, biće organizovana u Prištini, prvi put od postojanja crnogorske nacionalne zajednice i dijaspore na Kosovu.

Udruženje Crnogoraca Kosova (UCK), kako je saopštio predsjednik Slobodan Vujičić, ohrabruje ostala udruženja i Crnogorce da se organizuju prije Centralne manifestacije obilježavanja Dana i u duhu tradicije u svojim opštinama obilježe taj datum.

Dan državnosti biće obilježen 19. i 20. jula u Narodnom pozorištu Kosova u Prištini.

Prvog dana u 13 ;asova u Narodnom pozorištu Kosova, biće održan okrugli sto na temu Crnogorci i sloboda: Značaj 13. jula za Crnu Goru, Crnogoraci: Miladin Popović, Radovana Zogović i drugi kao pokretači narodnooslobodilačke i borbe protiv fašizma na Kosovu i u Albaniji“,nakon čega će biti održana konferencija za medije. U Narodnom pozorištu u Prištini sa početkom od 19 : 30 ,biće održana prezentacija knjige Miraša Martinovića „TEUTA“,a nakon prezentacije u 20 h biće održan koncert Aleksandre Vojvodić Jovović i Mirjane Rajičić iz Crne Gore, kao i Riada Ymeri i Pranverea Hoxha sa Kosova .Na kraju koncerta biće priređen Koktel.

Iz UCK-a navode da je 20. jula planiran obilazak groba Radovana Zogovića u Dečanu - pokretanje inicijative da se pod pokroviteljstvom vlada dvije zemlje svakog septembra u čast Zogovića organizuju poetske večeri, “da mu se podigne spomenik, da se oživi i da se dalje njeguje njegov lik i djelo“.

"Na ovoj dvodnevnoj manifestaciji očekujemo prisustvo predstavnika Vlada Crne Gore i Kosova, ministre kulture obje zemlje, Kosovske i Crnogorske akademija nauka i umjetnosti, glavnog grada Podgorice", kao i prisustvo predstavnika kulturno-informativnog centra ‘Budo Tomović’, Matice crnogorske, Evropske dijaspore Crne Gore, Crnogorske dijaspore u Americi, kao i međunarodnih organizacija sa sjedištem u Prištini i eminentnih javnih ličnosti i prijatelja Kosova i Crne Gore”, kaže se u saopštenju koje potpisuje Slobodan M. Vujičić, predsjednik udruženja Crnogoraca Kosova.