Direktor Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić istakla je da su i dalje najlošiji odnosi između Prištine i Beograda, kao i odnosi Srba, Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

"Na Kosovu je nekako najuočljivije stanje zbunjenosti. Štogod se javno kaže, a proističe iz dogovora dvije delegacije u Briselu, ostaje nejasno,  kaže se, recimo, da je sve što se dogovori odmah primenjivo, a onda vidimo da to u praksi nije baš tako", izjavila je Kandić.
 
Ona smatra da je "očito da su razgovori započeti pod pritiskom" s jedne strane Evrope, a s druge, očekivanja Srbije da krene pregovarački proces, za šta je uslov drugačiji odnos Srbije prema administraciji u Prištini.

"Srbiji je najviše zamjeran tvrd stav u smislu neučestvovanja na skupovima na kojima su predstavnici Prištine, ali i izjave tipa: Nikad nećemo učecestvovati, nikad nećemo dozvoliti... što se u posljednje vrijeme mijenja. Čak i oni koji su govorili - nikada, nikada - sada kažu da Srbija razmatra mogućnost kako ne bi onemogaćavala Kosovo da učestvuje na sastancima važnih međunarodnih organizacija", kaže Kandić. 

Koliko je u takvim uslovima realno da Srbija u oktobru počne pregovarački proces, na to pitanje Kandićev kaže da vjeruje da drugačiji odnos i transparentnija saradnja Beograda i Prištine spadaju u važne uslove za početak pregovora ali i za njihov ishod.