Bivši ministar za zaobraćaj i aktuelni poslanik Demokratske partije Kosova, Fatmir Limaj dobio je poziv od EULEX-a da se 20. septembra pojavi na sudu, zbog sumnji za zloupotrebe i organizovani kriminal dok je upravljao ministarstvom za saobraćaj i telekomunikacije.

Pojavljivanje Limaja pred sudom ranije je najavila odlazeća glavna  tužiteljka Specijalnog Tužiteljstva  Kosova, Isabelle Arnal, prenosi list „Koha ditore“ i dodaje da je u jednom intervjuu tom listu Arnalova zatražila dodatno vrijeme u predmetu protiv Limaja, dok je bio ministar.

Limajev advokat Tom Gashi je potvrdio da je njegov branjenik dobio poziv da se javi sudu u septembru. Gashi je izrazio sumnju da ovaj postupak ima političku pozadinu.

“Kakvog razloga ima EULEX da nekoga ponovo isputuje nakon 16 mjeseci kada su  napravili spektakl, zakon im to omogućava, ali nije normalno”, rekao je Gashi.

Po njegovom mišljenju, ovo se namjerno radi kako bi se od Ustavnog suda zatražio produžetak istraga za još najmanje šest mjeseci, s obzirom na to da, kako je rekao, do sada protiv njegovog branjenika nije pronađen nijedan dokaz  za zluopotrebu službenog položaja.