Njemačka podupire ulazak Kosova i Srbije u EU kao dvije države. No, prema prvom ambasadoru Njemačke u Republici Kosovo, EU nikada neće prihvatiti unutar unije dvije države koje ne priznaju jedna drugu.

U intervjuu za "Koha Ditore" njemački ambasador u odlasku, Hans Dieter Steinbach, rekao je da na putu Srbije prema EU doći će trenutak kad će morati priznati Kosovo.

No, na pitanje da li postoji rizik da će postojanje Kosova kao države doživjeti neuspjeh, njemački ambasador u odlasku je kategoričan: "Ne, nema. Nema, jer Kosovo je sada priznata od strane 76 zemalja."

"Znam da je proces priznanja malo usporen, ali vjerujem da će biti novih priznanja. Ono što je Njemačkoj vrlo, vrlo, vrlo jasno je suverenitet Kosova. Uvijek kada neko bude govorio o diranju suvereniteta ove zemlje, svaki put kad neko bude govorio o ideji podjele ove države, svaki put kada neko govori o promjeni granica ove zemlje, Njemačka će biti protiv toga. Njemačka će se suprostaviti, jer je uvjerena da će jedino sigurne granice u ovoj regiji donijeti stabilnost na Balkanu, ne samo na Balkanu, već i u cijeloj Evropi, "rekao je Steinbach.

Prema njegovim riječima problem sjevera trebalo bi biti rješavan poslije nekog vremena u dijalog između Kosova i Srbija.