Vrhovni sud Kosova naložio je bivšem predsjedniku kosovskog parlamenta Nexhatu Daciju da plati kaznu od 1.540 eura, a njegov savetnik Ahmet Alishani oslobođen je optužbi za zloupotrebu službenog položaja.

U saopštenju EULEX-a  navodi se da je odlukom mješovitog sudskog vijeća, dvoje sudija sa Kosova i jednog iz EULEKS-a, potvrđena je i delimično izmenjena presuda Okružnog suda u Prištini protiv Dacija i Alishanija od 2010. godine.
 
Daci je oslobođen optužbe da nije imao pravo da izdaje naloge za nabavku potrošnog materijala za potrebe parlamenta krajem 2008. i početkom 2009. godine.
 
Okružni sud je 2010. godine ustanovio da je Daci kriv za zloupotrebu službenog položaja i osudio ga na zatvorsku kaznu od 18 meseci, a za Alishanija je utvrđeno da je pomagao u izvršavanju krivičnog dijela i osuđen je na kaznu zatvora od šest mjeseci.
 
Obje presude bile su supendovane sa periodom verifikacije od dvije godine. Sud je tada naložio zabranu obavljanja javnih funkcije dve godine nakon odsluživanja kazne, navodi se u saopštenju.