Odluka ministra trgovine i industrije Kosova, Mimoza Kusari-Lila da prekine saradnju sa dnevnikom Zeri, potaknula je reagovanje Asocijacije profesionalnih novinara Kosova (AGPK), koja procjenjuje da takva odluka je neprihvatljiva i da to ozbiljno narušava transparentnost institucija Kosova.

"Asocijacija profesionalnih novinara Kosova je sa zabrinutošću primila vijest da je ministrica trgovine i industrije, Mimoza Kusari-Lila odlučila da prekine svaku saradnju sa dnevnim novinama Zeri. Ministrica, koja je takođe zamjenik premijera Kosova, je izvijestila Zeri o svojoj odluci.  AGPK procjenjuje da takva odluka neprihvatljiva i ozbiljno ugrožava transparentnost institucija Kosova. Takve odluke prema AGPK su usmjerene ka pogoršanju slobode medija i anti-demokratske su.

AGPK je pozvao sve predstavnike kosovskih institucija na svoje pritužbe adresiraju na mehanizme odgovornih. AGPK zahtijeva od Vlade Kosova da se distanciraju od takve odluke. Pozivamo ministricu  Kusari-Lila da odustane od takve odluke i da se javno izvini dnevnom listu Zeri, stoji u saopštenju AGPK-a.