Tokom predstojeće runde razgovora u Briselu, prištinska delegacija u dijalogu sa Beogradom tražiće da srpske vlasti plate račune za struju koju je Kosovska elektroenergetska korporacija isporučila žiteljima sjevernog dela Kosova, nastanjenog uglavnom Srbima.


To je pred nastavak dijaloga 20. i 21. Jula u Briselu najavila šefica pregovaračkog tima Kosova Edita Tahiri, u intervjuu listu "Koha ditore".

"Ukoliko se složi srpska strana sa već pripremljenim predlozima, onda će Srbija morati Kosovu da plati sve dugove, za otprilike 12 godina, pomoću korišćenja linija energetske transmisije", kazala je Tahiri.
 
Ona je navela da prijedlog Prištine osim uspostavljanja "električne granice", predviđa uvođenje plaćanja električne energije i na sjeveru Kosova.
Tahirijeva nije precizirala koliki je iznos koji će tražiti da Srbija plati, ali je rekla da će tačan iznos utvrditi poseban tim stručnjaka iz oblasti energetike.

"Napravili smo predračun štete, ali trenutno na tome radi jedan tim stručnjaka, kako bi dobili tačan iznos koji će biti nadoknađen Kosovu", rekla je Tahirijeva i dodala da su eksperti KEK-a proračunali da je dug za struju na sjeveru Kosova dva miliona evra na mjesečnom nivou a na godišnjem 24 miliona evra.
 
Tahirijeva je dodala da sa kosovske strane u prijedlogu još nije utvrđeno da li će dug platiti potrošači ili Vlada Srbije.

"Vjerujem da će dug biti plaćen jer je KEK vršio snabdjevanje strujom dok je novac išao u ruke srpske korporacije", dodala je Tahiri.
 
Ona inače vjeruje da će na šestoj rundi dijaloga, uz pomoć evropskog posrednika Roberta Kupera, pored energetike biti postignut novi paket dogovora sa Beogradom o pitanjima telekomunikacija, slobodne trgovine i vraćanju kopija katastarskih dokumenata.