Rektor Univerziteta u Prištini, Mujë  Rugova je pod istragom zbog sukoba interesa od strane Agencije protiv korupcije, zato što prima dve plate od dve javne institucije. Osim što je rektor na velikom javnom Univerzitetu, Rugova je i član Borda KEK-a. Njegova godišnja plaća je 27 hiljada eura.

Protivkorupcijska agencija je pokrenula istragu protiv njega zbog sumnje da je u sukobu interesa, piše Express. Zbog toga, Agencija očekuje da će uskoro donijeti odluku sa kojom će se znati da li je rektor u sukobu interesa.

A za ostvarivanje tih dviju pozicija, prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, Rugova je morao da se izjasni da li je ili ne u sukobu interesa zbog posla  u  javnim institucijama. Ali to nije učinio.

Dalje, posao  kao član Borda KEK-a, izašao je u javnost samo iz deklaracije o imovini.

Dok njegova generacija zavisi samo od jedne mjesečne penzije, sa minimalnim iznosom, rektor nema takvih problema. Po nekim ekspertima, Rugova je u sukobu interesa, jer se on plaća iz budžeta Kosova za dva radna mjesta.


Direktor Direktorijata za  sprečavanje sukoba interesa, Jetullah Aliu je izjavio da su samo iz deklaracije o imovini saznali da je član Borda KEK-a.


Iako Zakon propisuje da službenici koji upravljaju ovom agencijom,  ako se vježba obje funkcije je sukob interesa, Aliu pokazuje do sada to nikad nije učinio Rugova prije.

Redakcija je pokušavala dva dana za redom da kontaktira rektora Rugovu, ali je to bilo nemoguće.  Izvor Expressa unutar KEK-a, kazao je  da je rektor Rugova nastavio da radi kao član upravnog odbora javnog poduzeća. ak kažu da nisu izgubili ni od odbora.

Godišnja plata Rugove na poziciji rektora dostiže 18 hiljada eura, dok u Bordu KEK-a iznosi 9 hiljada eura.

 /Telegrafi/