Izmjena Ustava Kosova prošla je kroz prvu fazu identifikacije 30 pitanja koja se očekuju da će se izmjeniti, a koja se većinom tiču izbora predsjednika i njegovih kompetencija.

Predsjednik komisije za izmjenu Ustava, Arsim Bajrami, izjavio da će izmjene, nakon usvajanja i stupanja na snagu, omogućiti Kosovu da se predsjednik Kosova bira glasom građana, dajući mu tako mnogo veći legitimitet, nego što je to bilo prilikom izbora kroz Skupštinu.

“Prva opcija koja je dobila podršku gotovo svih članova komisije jeste da građani budu primarni predlagači ili čak i jedini. Jedina razlika unutar komisije je u tome da li je dovoljno 10,000 potpisa ili da se taj broj poveća na 15,000, kako bismo imali ozbiljnog kandidata. Dali smo pravo i političkim partijama koje su zastupljene u parlamentu, pošto su one postigle izborni cenzus, ali dilema je da li su i njima potrebni potpisi kako bi bili ravnopravni sa kandidatima koji nisu iz političkih partija u trci za predsjednika”, kazao je Bajrami.

Direktan izbor predsjednika od strane građana daće predsjedniku još više kompetencija. Ali, ostaje nejasno da li će biti i zamjenika predsjednika, u slučaju odlaska sa vlasti, smrti i ostalih slučajeva koji predviđaju ukidanje mandata.

Izbor predsjednika zahtjeva 50 posto plus jedan glas kosovskog biračkog tijela, a ukoliko se to ne postigne, nastupa drugi krug, gdje će pobjediti kandidat sa najvećim brojem glasova građana.

Izmjene i za manjine u Skupštini

Komisija je zatražila od Skupštine da im se da ovlašćenje za promjene ustavnih pitanja u vezi sa rezervisanim mjestima u Skupštini koja pripadaju manjinskim zajednicama.

Poslanik Arsim Bajrami kaže da Ahtisarijev plan predviđa da se sada pređe sa formule 20 plus rezervisanih mjesta za manjine, na 20.

“Prelaz sa rezervisanih mjesta na zagarantovana je automatsko rješenje. Postoji član koji navodi da nakon dva  izbora od proglašenja nezavisnosti, rezervisana mjesta prelaze na zagarantovana. O ovome se ne pregovara, ovo je automatsko rješenje, i ukoliko ova Skupština istraje više od dve godine, koliko čini cio mandat, onda na sljedećim izborima rezervna mjesta prelaze u zagarantovana”, naglasio je Bajrami.

Predstavnici manjinskih političkih partija zatražili su da se tokom izmjene postojećeg Ustava ne izmjeni broj i raspored zagarantovanih mjesta u Skupštini Kosova na štetu manjinskih zajednica.

Jedan od zamjenika kosovskog premijera, Slobodan Petrović, i predsjednik Samostalne liberalne Stranke, izjavio je da se i u novom promenjenom Ustavu moraju sačuvati garancije da manjinske zajednice imaju pravo a održavaju i razvijaju svoju kulturu, čuvaju suštinske elemente svog identiteta, odnosno vjeroispovesti, jezik, tradiciju i kulturu, slobodno koriste svoj jezik.

“Borba za jednaka prava je duga i teška i smatram da bi zagarantovanim mjestima u Skupštini Kosova odnosno i drugim institucijama, pospešili socijalnu uključenosti i pospešili komunikaciju manjinskih zajednica sa najvišim tijelom a to je svakako skupština. Ako nema zagarantovanih predstavnika u najvišim institucijama kako skupštine tako i vlade vrlo često problemi postaju svakodnevnica, a evropski put mnogo dalje“, kazao je on.
 
Zaključivanje ustavnih promjena može se ispuniti i izmjenama u vezi sa međunarodnim prisutvom, inicirajući tako kraj nadgledane nezavisnosti. O ovome najprije treba da se slože Skupština i Vlada Kosova sa međunarodnom zajednicom na Kosovu.