Direktor nevladine organizacije Centar za regionalizaciju iz Novog Sada, Aleksandar Popov je izjavio da duž granice između Srbije i Kosova nesmetano funkcioniše samo "srpsko-albansko bratstvo u kriminalu", kada je u pitanju ilegalna trgovine različite robe.

 "Ovo je osnovni razlog zašto niti srpskom niti albanskom establišmentu ne ide u prilog da rješe probleme evidentiranja robe kojom se trguje na tom području", rekao je Popov.

Najavio je realizaciju projekta Centra za regionalizaciju, koji će utvrditi evidenciju protoka robe na graničnim prijelazima s Kosovom.

"Cilj nam je da realizacijom ovog projekta dokažemo koliko je evidentirana roba od strane Carine Srbije tokom posljednjih pet godina, i koliko od Carine Kosova. Jedna stvar je, međutim, jasna do sada: ilegalnom trgovinom u ovoj sivoj zoni najviše štete ima budžet Srbije", kazao je Popov.

Projekat Centra za regionalizaciju "Slobodno kretanje ljudi, robr i kapitala" će biti realiziran uz podršku Europske unije, u međuvremenu će biti potvrđen od strane eksperata iz Beograda i Prištine.