Skupština Kosova danas, na zahtjev opozicionih stranaka, na vanrednoj sjednici raspravlja o prvim dogovorima postignutim u dijalogu Beograda i Prištine.

Tri opozicione partije Demokratski savez Kosova, Pokret "Samoopredeljenje" i Alijansa za budućnost Kosova, traže prekid tehničkih razgovora sa Beogradom, ocjenivši da do sada dogovorena rješenja "krše suverenitet Kosova".

Odluku o održavanju vanredne sjednice donijelo je Predsedništvo skupštine, prihvativši zahtjev opozicionih poslanika.

Šef parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova Ismet Beqiri izjavio je poslije sjednice Predsjedništva da su dogovori u dijalogu o slobodi kretanja, matičnim knjigama i načelno o nostrifikaciji univerzitetskih diploma, po stavu njegove stranke štetni i kao takvi neprihvatljivi.

Beqiri je kazao da je među opozicionim strankama zajednički zaključeno da se dogovorima Beograda i Prištine "krše suverenitet i Ustav Kosova".

Predstavnici opozicije očekuju da će ih podržati i stranke na vlasti u zahtjevu da se prekinu razgovori sa Beogradom, sve dok Kosovo, po njihovim riječima, ne bude ravnopravno u dijalogu.

Opozicija planira da u Skupštini traži i podršku pozicije i da se obaveže vlada u Prištini da prekine razgovore i postizanje novih dogovora sa Beogradom u okviru dijaloga koji se vodi u Briselu uz posredovanje Evropske unije.