Premijer Hashim Thaçi je i u srijedu objasnio da je u utorak tokom sastanka upitao predstavnike Međunarodne upravljačke grupe da li je moguće da se umjesto formiranja dvije opštine u Mitrovici najprije razmotri opcija jedne integrisane opštine u kojoj bi funkcionisao red i zakon.

Ali, dodao je Thaçi, ostaje da Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo, kao najviši nadzorni organ Ahtisarijevog plana, razmotri tu ideju i odluči da li se za Mitrovicu mogu poduzeti drugi koraci koji nisu predviđeni u Ahtisarijevom planu.

“Ukoliko trenutno nije moguće da realizujemo formiranje opštine Sjeverna Mitrovica, onda možemo da u potpunosti napravimo funkcionalnom jednu opštinu Mitrovica u postojećim granicama, što bi doprinelo dobrom upravljanju, investicijama i imali bi sveobuhvatnu integraciju u tehičkom smislu“, kazao je Thaçi.

Po njemu, ovakva ideja ne predstavlja zaobilaženje Ahtisarijevog plana. Thaçi je kazao da je ovo pitanje pokrenulo mnoge duskusije unutar Međunarodne upravljačke grupe, ali da je, sad za sad, i dalje na snazi sprovođenje odredaba Ahtisarijevog plana, ostavljajući po strani nove ideje.

Thaçi je dodao da je njegovo pitanje bilo legitimno obraćanje Međunarodnoj upravljačkoj grupi o rješavanju jednog problema, uzimajući u obzir da se u tom dijelu Ahtisarijev plan ne može sprovesti.

“Sad za sad ostaje na Međunarodnoj upravljačkoj grupi da donese zaključke kako bi se nastavilo sa našom agendom u sprovođenju vladavine zakona na sjeveru, formiranju nove opštine, održavanju izbora i novih socio-ekonomskih investicija, ili da nastavimo sa radom na pitanju koje sam pokrenuo na veoma legitiman način, i da korak po korak u odgovarajuće vrijeme nastavimo sa formiranjem nove opštine“, kazao je Thaçi.

Nije vrijeme za nove prijedloge

Novu ideju za Mitrovicu, bivši šef ekipe u pregovorima za status Kosova Blerim Shala smatra nemogućom misijom.

Kao jedan od onih koji je prošao kroz sve faze izrade Ahtisarijevog plana, Shala kaže da bi prihvatio nove ideje, pa čak i onu koju je predložio kosovski premijer, ali da zasad ne vidi ni jednu mogućnost za povratak, te da jedino riješenje za Mitrovicu u Ahtisarijevom planu.
“Jedina opcija koja preostaje jeste da se sprovede Sveobuhvatni prijedlog predsednika Ahtisarija, koji takođe podržava dodatnu strategiju za sjever Kosova koju su prošle godine pripremile Međunarodna civilna kancelarija i Vlada Kosova. Tako da nije vrijeme za nove prijedloge. Vrijeme je za implementaciju međunarodnih dokumenata i Ustava Republike Kosova“, kazao je Shala.

Po njemu, lansiranje novih ideja za sever prouzrokovalo bi rizične koncepte koje je već pripremila Srbija, bilo da je u pitanju podela ili formiranje jednog političko-zakonskog srpskog entiteta na severu koji bi imao fatalne posledice po Kosovo kao državu.

I kosovski analitičar Behlul Beqaj ideju o jednoj opštini smatra zabludom jer takva opština do sad nije uspela da funkcioniše.

"To je samo jedan beg u nove pokušaje koji će završiti kao što je završena dosadašnja situacija – dakle nejasnoćom, konfuzijom i bez konkretnih efikasnih rešenja za situaciju u kojoj se momentalno nalazi Mitrovica“, kazao je on.

Beqaj smatra da opština nije način rešenja problema, već se treba koncetrisati na međusobne odnose i rešavanje osnovnih pitanja građana.

„Od rešavanja pitanja u vezi zapošljavanja, do onih najznačajnijih, univerzitetskih zvanja i slično. Ja bih konkretizovao svar. Ne bih se usudio da za rešenjem tragam u obliku, da kažem, grada, nego u obliku konkretnih životnih pitanja“, zaključio je Beqaj.