Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hoxhaj u Evropskom parlamentu rekao je da bi do sada bilo već 6 dogovora da je Beograd bio fleksibilniji.

On je u svom izlaganju naveo da Srbija mora potpuno da prihvati nezavisnost Kosova.

Hoxhaj je dodao da se u Beogradu neprestano čuju ideje o podjeli Kosova, razmjeni teritorija, stvaranju velikih jednonacionalnih država na Balkanu i stvaranju "zamrznutih sukoba".

Hodžaj je ocjenio da je ključni cilj dijaloga Priština-Beograd "uspostavljanje povjerenja" i istakao da Priština želi da što prije uspostavi "normalne odnose s Beogradom" i da nikad neće pristati na podjelu Kosova.

Na pitanje više poslanika da li oštre kritike opozicije, medija i javnosti na račun dosadašnjeg ishoda dijaloga govore o političkoj podjeli unutar kosovske političke klase, Hoxhaj je odgovorio da je normalno da postoje razlike u mišljenjima.

On je podvukao i da vlada u Prištini ima veoma dobar dijalog s opozicijom o "velikim pitanjima", kao što je uključivanje u Evropu.

Hoxhaj je istakao da vlada u Prištini radi na novom planu ekonomskog razvoja, ali je podvukao da je to skopčano s velikim teškoćama i zato što je Kosovo isključeno iz mehanizama ekonomske i trgovinske saradnje s EU, tako da radi kao "izolovano ostrvo" u regionu i Evropi.

Zato je zatražio da se uspostave trgovinski odnosi Kosova s EU i rekao da kosovska vlada radi na usvajanju programa za strateško partnestvo s EU i pojedinim članicama EU, kao i za postizanje cilja da još više zemalja prizna Kosovo.

Na pitanje kako objašnjava napade i kritike upućene na rad Eulexa, Hoxhaj je rekao da je to "samo zbog situacije na sjeveru Kosova".