Islamska zajednica u Crnoj Gori protestovala jer se u rezultatima popisa islam i muslimani pojavljuju kao zasebne vjeroispovesti, rekao je reisul-ulema Rifat Fejzić.

U saopštenju se kaže da deljenje na dve religije shvataju pokušaj da se muslimani odvoje od islama.

Fejzić navodi da se stiče utisak da nije bilo dovoljno što je broj pripadnika islama na ovom popisu znatno umanjen, već je, kako dodaje, iskorak dalje ka nipodaštavanju učinjen dijeljenjem pripadnika islama na dva vjerska pravca.

“Ogorčeni smo da se u statističkim tabelama koje tretiraju vjeroispovest pojavljuju kao dvije zasjebne vjere islam i muslimanska vjera. Iznenadila nas je i povrijedila podijela jedne priznate i poznate monoteističke vjere čiji smo pripadnici“, naveo je Fejzić u pisanoj izjavi.

U saopštenju se kaže da dijeljenje na dvije religije shvataju kao pokušaj da se muslimani odvoje od islama.

“Da islam kao poznata, od Boga objavljena religija, bude jedno, a muslimanska vjera bude privatni individualni proizvod pojedinih muslimana. Želimo poručiti kreatorima ove podjele da kao muslimani, sledbenici islama, oduvijek jesmo i zauvek bićemo zadovoljni islamom kao vjerom, te da spoljašnji pokušaji dijeljenja neće uticati na naše unutarnje jedinstvo“, kaže se u saopštenju.

Fejzić vjeruje da će odgovorni u Zavodu za statistiku naći za shodno da tu podjelu ponište i da pripadnike islama ne dijele na dvije unutar jedne religije.

U Islamskoj zajednici, kazao je Fejzić, žele da vjeruju da nije u pitanju zlonamjerna, već tehnička greška, koja će, kako dodaje, njihovim reagovanjem biti ispravljena.

“Ako do toga ne dođe, Mešihat Islamske zajednice će biti prisiljen da sve pripadnike islama u Crnoj Gori pozove na javno nepriznavanje rezultata ovogodišnjeg popisa. Nakon toga, Mešihat će o ovoj nepravilnosti obavijestititi sve relevantne međunarodne institucije koje se bave ljudskim pravima“, naveo je Fejzić.

U Islamskoj zajednici, kako se navodi u saopštenju, ne žele da vjeruju da se popisom pripadnicima islama u Crnoj Gori i podjelom želi predstaviti “koliko ih zapravo nema“.