Kosovska dijaspora je u prva tri mjeseca 2011. poslala porodicama 10 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine.

Dijaspora je potvrdila status najznačajnijeg izvora finansija koji dolazi iz inostranstva, saopštila je Centralna banka Kosova.
 
"Preliminarni podaci za prvo tromjesečje govore o 111,3 miliona eura koje su emigranti uputili na Kosovo preko zvaničnih kanala. U istom periodu prošle godine ta suma je iznosila 101,2 miliona evra", kaže portparol Centralne banke Besnik Kada, prenosi B92.
 
Kosovska dijaspora redovno godišnje šalje preko pola milijarde eura u gotovini, što je jedan od najznačajnijih izvora gotovine za Kosovo.

Najveći procenat tih sredstava koristi se za potrošnju što znači, kako ocjenujuju eksperti, da se tako direktno "upumpavaju" sredstva u sistem roba i usluga, povećavajući konkurentnost i vitalnost kosovske privrede.

Procjenjuje se da iz dijaspore na Kosovo godišnje stiže mnogo više novca, odnosno da je procenat doznaka iz dijaspore koji se šalje preko računa identičan onome koji emigranti porodicama daju na ruke.